Garden Catalunya Plants en beBee en Català 7/11/2016 · 2 min de lectura · ~100

Agenda del Jardí de Novembre.

Agenda del Jardí de Novembre.

Ventós i fred, novembre és un mes que exigeix ​​prendre precaucions, sobretot amb les espècies més delicades i les recentment plantades.

La naturalesa està entrant en repòs, però encara hi ha molt a fer al jardí, la terrassa i l’hort.


Tasques generals del mes

✓ Plantacions i trasplantaments. El millor moment per plantar o trasplantar -si l’espècie ho permet- els arbres i arbustos caducifolis (rosers inclosos) és quan han perdut el fullatge.

✓ Poda. Al novembre toca retallar les branques seques o mal orientades d’algunes enfiladisses (rosers enfiladissos inclosos), fruiters (pomeres i pereres) i arbres nus; unta les ferides amb pasta cicatritzant per prevenir l’atac de plagues i malalties.

També pots efectuar la prepoda dels rosers de peu, sempre que no estiguin donant flors.

✓ Encoixinat. Protegeix les arrels de les plantes més delicades amb 5 o 10 centímetres d’escorça de pi o palla.

✓ Reg. Suspèn el reg del jardí, excepte si el temps es presenta molt sec, però continua regant els testos de la terrassa, encara que amb menor freqüència. Buida, desmunta i recull el sistema de reg (o cobreix-lo amb arpillera o plàstic) i la mànega perquè les gelades no els facin malbé.

✓ Adob. No has d’aplicar adob fins a la primavera, a excepció de les plantes de flor de temporada.


Arbres, arbustos i enfiladisses

Protegeix del fred els exemplars més sensibles
Quan les temperatures baixen de 6ºC, molts arbres i arbustos acabats de plantar o delicats poden començar a patir danys. Han de ser protegits amb malles, fundes o mantells d’hibernació.

Subjeccions contra el vent
Novembre és un mes especialment ventós. Col·loca tutors ferms els exemplars nous o més febles, amarrats de tal manera que no danyin l’escorça. Les subjeccions de les enfiladisses també necessiten una revisió.

Cítrics fora de perill de les gelades
Si cultives cítrics a la terrassa o al porxo, porta’ls a cobert o cobreix-los amb una funda d´hibernació, especialment si són llimoners, tarongers i mandariners, que suporten pitjor les gelades. Els kumquats són més resistents.

Les palmeres menys rústiques, ben abrigades
Hi ha palmeres que suporten temperatures extremes, però moltes altres pateixen danys a causa del fred i les gelades. També pots utilitzar llana o estopa i palla per protegir el cabdell. S’encoixina terra per protegir les arrels.


Plantes de flor

Poda i multiplica les teves vivaces
Aprofita per donar forma als geranis, felicies, asteriscs i ajanies tallant les branques més allargades; pots utilitzar-les per obtenir esqueixos i multiplicar els exemplars. I divideix les mates de phlox (no tots els anys).

Deixa en peu les que, encara seques, conserven la seva bellesa ja sigui perquè ex