Garden Catalunya Plants en beBee en Català 22/11/2016 · 5 min de lectura · ~100

Consells per a principiants en la cura del jardí.

T’atrau el món de la jardineria i la cura de les plantes? T’has mudat recentment a una casa o pis nou i et ve de gust crear un jardí o terrassa?

Són molts els motius pels quals cada vegada més persones s’animen a endinsar-se al món de la jardineria.

Consells per a principiants en la cura del jardí.

D’altra banda per a algú que no està acostumat, les tasques que es requereixen per crear i mantenir un jardí òptim o unes plantes ben sanes pot semblar aclaparadora o fins i tot desanimadora per als que ho han intentat en alguna ocasió amb resultats no gaire positius.

Si t’atreu la jardineria i tens poca o gairebé cap experiència, aquest article t’interessa.

Et mostrarem alguns consells clau per començar amb bon peu en la cura de les teves plantes i, sobretot, perquè gaudeixis de veure el resultat del teu esforç aconseguint un jardí o terrassa espectacular.

Concreta els teus objectius, necessitats i planifica

Quin tipus de jardí t’agradaria? Hi ha nens a casa? Si és així potser hagis de dissenyar una zona d’esbarjo perquè juguin. T’agradaria crear un petit hort (o no tan petit)? Hi ha molta zona de gespa? T’agradaria mantenir la privacitat amb relació als veïns o persones que passin a prop?

Aquestes són preguntes que ens hem de fer abans de posar-nos mans a l’obra, doncs tenir clar els nostres objectius farà que ens centrem en passos concrets per aconseguir-los i no ens dispersem.

Però a més d’objectius basats en preferencies personals ens trobem amb necessitats que no podem ni hem de passar per alt. Algunes ja les hem vist, com són el fet de la necessitat de crear espais per als més petits o en cas de prendre mesures per mantenir la privacitat. Però hi ha altres necessitats que marcaran encara més la nostra planificació.

Algunes d’aquestes necessitats estan relacionades amb la ubicació del nostre jardí o terrassa,el clima, la mida amb què comptem per a conrear les nostres plantes i el temps que calculem podrem dedicar.

Analitzem breument una per una:

La ubicació 

No és el mateix un jardí ple d’arbres frondosos a un altre on el sol incideix sense problemes sobre la gespa i les plantes. Tampoc és el mateix una terrassa orientada cap al nord a una altra orientada cap al sud. Si el nostre jardí està prop del mar o a una zona de forts vents haurem de tenir-ho també en compte.

La majoria de plantes d’exterior necessiten diverses hores de sol directe o indirecte al dia. Si en el nostre jardí hi ha molta ombra caldrà escollir bé les plantes que plantem, doncs d’una altra manera no es desenvoluparan bé, seran plantes víctimes fàcils de plagues i malalties i en molts casos moriran.

Consells per a principiants en la cura del jardí.

Si volem gaudir d’una gespa bonica i sana al nostre jardí, també tindrem molt en compte la ubicació. Zones de gespa on el sol amb prou feines incideix. Zones a ple sol pràcticament tot el dia. Zones de gespa prop d’una piscina o de fonts d’aigua. O zones on la gespa serà molt transitada i altres on pràcticament ningú trepitjarà. Depenent d’una necessitat o una altra haurem de sembrar un tipus de gespa o un altre.

Si ets principiant el normal és que no sàpigues què plantes, arbustos, arbres o gespa són més adequats per al teu jardí tenint en compte la ubicació. No et preocupis. Per això estem els centres de jardineria. Aquí sempre trobaràs jardiners amb molts anys d’experiència que t’orientaran, segons la ubicació del teu jardí o terrassa, de quines plantes són les més adequades per conrear.

El clima

El clima és un dels factors que més marcarà la planificació del nostre jardí, hort o terrassa. Un clima mediterrani, temperat, és molt propici per conrear una varietat molt àmplia de plantes i arbres, com els tarongers, llimoneres, mandariners.

D’altra banda un clima continental, amb temperatures extremes posa a prova l’aguant de moltes plantes i reduirà les nostres eleccions.

Consells per a principiants en la cura del jardí.

En aquests climes amb estius molt calorosos i hiverns molt freds, amb gelades freqüents, són adequats el cultiu de plantes fortes i resistents com les plantes arbustives i moltes altres com el ciclamen, pensaments i matrimonis (que donaran color a la nostra llar en ple hivern).

Si vivim en una zona on plou poc, serà assenyat optar per plantes que tinguin poca necessitat hídrica. D’una altra forma no només gastarem molt més diners en aigua, sinó que a més haurem d’estar molt més pendents del reg i dedicar més temps a la cura. Temps que potser no tinguem.

La mida

A l’hora de seure i planificar com serà el nostre jardí o terrassa hem de tenir molt en compte la mida del que disposem. Un jardí molt gran no ha de ser un avantatge. A vegades és tot el contrari. En tot cas hem de planificar segons el que tinguem. Si el nostre jardí o terrassa és petit haurem de tenir més enginy i tractar d’aprofitar al màxim l’espai disponible.

En terrasses petites pot ser molt bona idea una planificació vertical del nostre jardí. Podem utilitzar plantes enfiladisses, de port alt i plantes penjants.

En els últims anys s’està imposant molt el jardí vertical, especialment en zones urbanes on els espais són reduïts.

Consells per a principiants en la cura del jardí.

Si ens encanta la idea de conrear el nostre propi hort, tindrem primer a veure amb quin espai disposem. Tenir un jardí ampli en aquest cas serà un avantatge ja que tenim més opcions. Però si el nostre jardí és petit o mitjà i volem més utilitzar part d’ell com a zona d’esbarjo o relax, l’hort serà més reduït.

En casos d’espai reduït tenim l’opció de l’hort en taules de cultiu, també conegut com a hort urbà, ja que és un recurs molt utilitzat en les ciutats on els espais verds són escassos.

Si anem a muntar una taula de cultiu en una terrassa és molt important tenir en compte el pes que pot suportar la terrassa i decidir en conseqüència. Una taula de cultiu gran, amb un substrat de qualitat i mullat pot arribar a pesar molts quilos.

El temps

T´agrada la jardineria? Et resulta una pràctica summament relaxant? T´ajuda a posar-te les piles després d’una dura jornada laboral? Moltes persones s’endinsen en el meravellós món de la jardineria precisament pels molts beneficis que els reporten.

Però no tothom està jubilat o té un bon grapat d’hores al dia per dedicar-lo al seu jardí o terrassa. La majoria som persones molt ocupades amb moltes responsabilitats i tenim el temps limitat.

Doncs abans de posar-te en feina, seu i calcula quantes hores al dia o a la setmana podràs dedicar a les teves plantes. Sigues realista i sempre calcula a la baixa, perquè una cosa és el que desitgem i una altra molt diferent la realitat i els imprevistos que sempre arriben.

Consells per a principiants en la cura del jardí.

Si el teu temps és reduït, el millor és que en la planificació del teu jardí o terrassa escullis plantes fàcils de cultivar i que no requereixin cures excessives. Hi ha plantes que pots “oblidar-te” una mica d’elles que aquí estan sanes. Altres no, d’altres requereixen estar molt a sobre d’elles i són més sensibles a les plagues i malalties.

Si al teu jardí ideal està planificat posar una bona gespa i calcules que tindràs poc temps per a la seva cura (que ho requereix), la millor opció és instal·lar una bona gespa artificial. N’hi ha de gran qualitat amb un aspecte i tacte molt semblants a la gespa natural. La gespa artificial t´estalviarà el temps de regar, segar, treure les males herbes, etcètera.

No estàs sol. No et desanimis

Si estàs pensant en endinsar-te en aquesta meravellosa activitat de la jardineria, consells com els anteriors seran de gran ajuda. A més coneixement tinguis de les plantes, eines, tècniques i altres aspectes de la jardineria molt millor. Però no oblidis que si ets principiant tens molt per aprendre i no sempre prendràs les millors decisions.

Si ets principiant en la jardineria, no ho vegis com una activitat solament teva. No estàs sol. Hi ha algun familiar, amic o veí que tingui experiència en jardineria i que podria ajudar-te i donar-te bons consells? Compta amb aquesta persona. La seva experiència i companyia t’ajudaran.

I recordar-te que sempre podràs comptar amb l’experiència dels experts jardiners que hi ha en centres de jardineria com Catalunya Plants. Compta amb nosaltres sempre. Pregunta’ns, consulta’ns i t’ajudarem en la planificació del teu jardí, hort o terrassa.

I finalment un últim consell. La jardineria, el cultiu de les plantes, no són una ciència exacta. Hi ha molts factors externs que no sempre podem controlar. A més el factor experiència és un grau i si ets principiant segur que t’equivocaràs més d’una vegada.

Tots els que avui són jardiners amb experiència s’han equivocat moltes vegades. No et desanimis fàcilment si veus que al principi els resultats no són els esperats o perquè la idea que tenies planificada costa fer-la més del que seria desitjable. Dóna’t temps, dóna-li temps al teu jardí, a les teves plantes.

En altres paraules: gaudeix del teu jardí.